naročilocena
skupaj 0.00
Vaša košarica je prazna 
Na blagajno

Kaj je savna?

Beseda savna in pa izdelek savna izvira iz Finske. Finci uporabljajo ta način kopeli že več stoletij. Ostali smo tak način "kopanja" povzeli po njih, zato pri nas to obliko savnanja imenujemo finska savna. Finci so zgradili preprosto leseno konstrukcijo in jo po navadi postavili ob jezero ali drug izvor vode.

Po savnanju v finski savni se počutimo nekako izžete, telo pridobi občutek očiščenja. Mogoče se počutimo tudi nekoliko lažje. Največkrat nam ta oblika savnanja  doda veliko pozitivne energije, počutimo se fizično in psihično bolj sposobne. Savna je tudi primeren prostor za sproščanje in meditiranje.

Glavne značilnost finske savne: kabina z leseno notranjostjo, v kateri so klopi za sedenje ali ležanje v vsaj dveh nivojih. Savno ogrevamo z električno pečjo na z vulkanskim kamenjem. Ogrevamo na visoko temperaturo med 70 in 110 stopinj Celzija in pa nizko zračno vlago med 20 do 25%.

Osnovna pravila savnanja: savnanje izvedemo v več 15 minutnih ciklih ( do 3x). Med posameznimi cikli znojenja v savni se ohladimo z hladno vodo in obvezno počivamo. Zaužijemo večjo količino tekočine. Med savnanjem se telo segreje do temperature 40 stopinj C. Pri potenju se iz telesa izločajo strupene snovi, telo se očisti, izboljša se tudi prekrvavitev.

 

 


 

Finska ali suha savna

Finska tradicionalna savna je najpogostejša oblika savne. Je predhodnica vseh savn in jo poznamo že več kot tisoč let.

Zaradi obilnega znojenja, ki pa zaradi suhe klime ne povzroča težav, lahko izgubimo veliko tekočine in mineralov. Tekočino in minerale lahko nadomestimo s pitjem vode, čajev in drugih osvežilnih napitkov po obisku savne. Da dosežemo pravi učinek, je ohlajanje po uporabi finske savne obvezno.

 

 


Bio zeliščne savne

Bio ali tudi zeliščna savna je kombinacija suhe in parne savne v enem. Zeliščna savna dosega temperaturo do največ 60 stopinj C in vlažnost do max. 70 %. Običajno pa je optimalna uporaba savne pri temperaturi 50 stopinj C in vlago okoli 60 %.

Od navadne finske savne se razlikuje po tem, da ima vgrajeno posebno kombiniran bio peč s parnim uparjalnikom. Kabina savne ponavadi ostaja ista, kot pri finski savni. Bio peč, ki ji lahko rečemo tudi dvo sistemska peč ima to prednost, da lahko deluje kot navadna finska, ali kot zeliščna bio peč. Preko  nadzorne plošče lahko izbiramo delovanje med dvema režimoma savnanja. Nadzorna plošča avtomatsko meri vlago v zraku in se samodejno vklaplja in izklaplja, ko je dosežena želena vrednost.

Tej vrsti peči nekateri pravijo tudi parna peč, saj ima nekatere karakteristike parnih peči in je do neke mere tudi nadomestek turške savne.

V peči je vgrajen rezervoar z vodo, katera hlapi v prostor savne. Vanj po želji dodajate arome in dišave ter tako poleg vlage v savni, vdihujete tudi različne vonje, ki blagodejno vplivajo na vaše zdravje in počutje.

Namenjena je osebam, ki si želijo aromaterapije in inhaliranja toplega zraka z različnimi vonji, predvsem pa tistim, ki želijo svojim dihalom najboljše. Idealna je tudi za starejše savniste.

 


 

Infrardeča savna ali Infraredeča kabina

Infrardeča (IR) savna je v zadnjem času vedno bolj razširjena in zaželena zaradi varnosti, enostavne uporabe, udobja in učinkovitosti.

Infrardeča savna deluje globinsko, sprošča napetost in pregreje telo. V infrardeči savni so vgrajeni grelniki, ki sevajo infrardečo energijo. Ta energija je enaka infrardečemu žarčenju, ki jo oddajata sonce in človeško telo. IR žarki prodrejo v telo, pospešujejo kroženje krvi, zvišajo telesno temperaturo in povzročajo znojenje.

Infrardeče sevanje je vrsta energije, ki ogreva neposredno (ne da bi ogrevala zrak, ki je vmes) v procesu imenovanem konverzija. Človek infrardečo svetlobo zaznava kot toploto.

Infrardeči grelci oddajajo energijo, ki prodre 4 cm globoko v telesno tkivo. Valovna dolžina sevanja je prilagojena telesnemu sevanju, zato telo vpije okoli 93 % infrardečih žarkov, ki neposredno prodrejo v telo. Bistvo infrardeče savne je, da pri temperaturi 40 do 60 stopinj Celzija dosežemo 2 do 3 krat večji učinek na telo, kot v finski savni pri temperaturah od 90 do 100 stopinj Celzija. Nižja temperatura je tudi bistveno bolj varna za ljudi s kardiovaskularnimi težavami, za otroke in starejše osebe. Zrak ogret na manjšo temperaturo je bolj prijeten tudi za dihanje. Vlažnost zraka v infrardeči savni je največ 45 %. IR savno lahko uporabljamo pri popolnoma odprtih vratih ali oknu, lahko pa jo uporabljamo tudi oblečeni za ogrevanje pred telovadbo.

Ob redni uporabi IR savne se kažejo učinki, kot so:

 • zmanjšanje utrujenosti;
 • odprava stresa;
 • fizična in psihična sprostitev;
 • poveča se elastičnost in prožnost kože;
 • poškodovane mišice in vezi se hitreje obnavljajo;
 • poveča se cirkulacija krvi;
 • vitalnost in upočasnjuje se staranje.

 


Turška ali parna savna

Parna kopel ali turška savna je ena od najstarejših oblik čiščenja in sproščanja telesa. Vodna para deluje na celo telo, ga razstruplja in povzroča izločanje škodljivih ostankov presnove.

Temperatura v tej savani ni tako visoka kot v finski. Giblje se med 45 in 55 stopinjami Celzija. Visoka pa je relativna vlažnost, saj je od 90 do 100 %. Zaradi visoke vlažnosti in vdihovanja vonjev naravnih eteričnih olj in zelišč uporaba turške savne pozitivno vpliva na dihala, podobno kot pri inhaliranju. Toplota sprosti telo, odpre kožne pore in s tem pripomore k naravnemu čiščenju kože, ki postane nežna in gladka.

Uporaba savne tudi:

 • pospešuje krvni obtok;
 • blaži poškodbe;
 • blaži revmatična obolenja in artritis;
 • zmanjšuje napetost in stres;
 • pomaga pri odpravi odvečnih kilogramov.

Savno uporabljamo do petnajst minut, nato se oprhamo s hladno vodo.

Uporaba savne ni priporočljiva ljudem z zdravstvenimi težavami, kot so bolezni srca in žilja, kronične bolezni, virusne in infekcijske bolezni in podobno.

Dejstvo je, da so vse vrste savn koristne za zdravje, sami pa se moramo odločiti za tisto, ki nam bo najbolj ustrezala in se bomo v njej najbolje počutili.